Ja se ei ole vain Ruhrin joukkueiden

Jupp Heynckesin paluu Baijeriin ulkopuolelta tuntuu hyvin kirjalliselta, muistuttaen jotain saksalaisten romanttisten kirjoittajien teoista: väsynyt kuningas, joka hylkäsi valtaistuimen useita vuosia sitten, näkee, ettei kaikki ole kunnossa hänen valtakunnassaan – ja antaa palautuspyyntöjä, puhdistaa sotku. Schillerin leikki tai Hoffmannin satu.

Kun ”ennätysmestari” pyysi 72-vuotiasta valmentajaa johtamaan joukkueensa neljännen kerran uransa aikana, Bayern putosi Borussian taakse 5 pistettä 7 kierroksen jälkeen. Dortmundin, joka näytti kirkasta hyökkäävää jalkapalloa, nimikettä koskevia vaatimuksia, näytti perustellulta. Mutta lokakuun alusta on kulunut hieman yli viisi kuukautta, kun Heynckes palasi – ja nyt viimeisellä kierroksella Bayern olisi voinut tulla mestariksi, jos hän olisi voittanut itsensä ja odottanut kilpailijoiden häiriöitä. Se ei myöskään toimi, ja joukkue joutui odottamatta Leipzigiin, mutta kilpailijat itse Schalke Borussian kanssa eivät näytä olevan valmiita väittämään, että nimike on ratkaistu.

Ja se ei ole vain Ruhrin joukkueiden epätäydellisyys. Kyllä, “Schalke” epätasainen kokoonpano, ja 32-vuotias kouluttaja-wunderkind Tedesco, vaikka lahjakas, ei ole vielä tehnyt kaikkia kuoppia. Kyllä, Borussia onnistui vaihtamaan valmentajaa kauden aikana, ja lähes kaikki säätiön pelaajat tapasivat lähempänä klubin lääkäreitä kuin tänä aikana. Ensinnäkin meidän on myönnettävä, että Heynckes hengitti uutta elämää joukkueeseen.

Hän tuntee useita pelaajia, jotka olivat johtajia vuonna 2013, kun Münchenin pelaajat voittivat Mestarien liigan viimeisen kerran, minkä jälkeen Jupp jätti. On selvää, että saman Mullerin, Robbenin, Riberyn, Boatengin, Neuerin, Heinkesin kanssa on erityinen suhde, he menivät läpi paljon yhdessä ja toisin kuin ne, jotka eivät pystyneet rakentamaan suhteita Ancelotti-johtajiin, veteraanit taistelevat tällaisen valmentajan puolesta. Samalla Heynckes on myös nuorten valtuudet: Zule, Kimmikha, Rudi – yksinkertaisesti voittavan valmentajan kuvan takia (ja jälleen veteraanien asenne häntä kohtaan).